Casestudie: Trauma duim
Het Avance Solo wondbehandelingssysteem met negatieve druk is geïndiceerd voor patiënten die gebaat zouden zijn bij wondbehandeling met negatieve druk, meer bepaald omdat dit hulpmiddel de wondgenezing kan bevorderen door exsudaat en besmettelijk materiaal te verwijderen.
Foto's en aantekeningen ter beschikking gesteld door: Sanna Kouhia, vaatchirurg; Tuula Eskelinen, wondverpleegkundige; Arja Korhonen, wondverpleegkundige, de polikliniek chirurgie/ polikliniek wondzorg, Kainnuu Central Hospital, Kajaani, Finland
Wondgeschiedenis
Een 64-jarige man zonder comorbiditeiten of huidige medicatie meldde zich aan met een traumawond aan de duim van de linkerhand, opgelopen bij een ongeval met een cirkelzaag. Het bot was zichtbaar en de vingertop was afgerukt.
Aanvankelijk, 7 dagen voor de baseline, werden de wond en de omliggende huid met Microdacyn hydrogel gereinigd om zwart oud bloed te verwijderen. Het behandelingsproduct is een zilververband met Mepilex Transfer Ag en Safetac-technologie, bevestigd met zelfklevend gaas.
De volgende dag vond een traumaoperatie plaats om de vorm van de vingertop te corrigeren. Meteen na de operatie werden Mepitel en Mesorb postoperatieve verbanden en rekverband aangebracht.
Om wondinfectie te voorkomen, werd een antibiotische behandeling met Kefexin 500 mg x 3 voorgeschreven.
Behandelingsregime
Op dag 6 na de operatie kwam de patiënt zoals gepland naar de wondkliniek voor controle en om de hechtingen te laten verwijderen. Er werd met succes een draagbaar wondbehandelingssysteem met negatieve druk aangebracht. Dit medische hulpmiddel werd daarna verder gebruikt tot de wond volledig genezen was.
Bij elk vervolgbezoek werd het verband gewisseld (4 keer). In totaal werden 3 pompen en 6 verbanden gebruikt. Bij elk bezoek met uitzondering van bezoek 4 en het laatste bezoek werd een scherp débridement uitgevoerd.
Bij het laatste bezoek werd de behandeling met het NPWT-systeem stopgezet en gaf de ergotherapeut de patiënt een siliconen huls om zijn duim te beschermen. Dat was de enige verdere behandeling.
Na het aanbrengen van het draagbare NPWT-systeem werden geen antibiotica gebruikt.
Resultaat
Bij het baselinebezoek werd geen necrotisch weefsel aangetroffen. De wond was grotendeels (70%) gegranuleerd. Er was losgelaten huid (20%) en 10% van de wond was geëpitheliseerd.
7 dagen na het begin van de behandeling met het draagbare NPWT-systeem was 20% van de wond geëpitheliseerd en 80% gegranuleerd. Er was geen losgekomen of necrotisch weefsel.
De wondoppervlakte was geslonken van 1 cm x 2 cm bij het baselinebezoek tot 0,1 cm x 0,3 cm bij bezoek 4.
19 dagen na het ongeval (laatste vervolgbezoek) was 90% van de wond geëpitheliseerd.
Omdat de genezing sneller verliep dan verwacht en de duim zich goed vormde, was de geplande vervolgoperatie niet nodig.
Er waren geen klinische tekenen van infectie tijdens de behandelingsperiode. De omliggende huid had de hele tijd een volledig gezond voorkomen. De vloeistof in de canister was helder en niet-viskeus en de hoeveelheid exsudaat was tijdens de volledige behandelingsperiode klein.
De patiënt meldde geen pijn voor of tijdens de verbandwissels.
Patiëntervaring
De patiënt was gedurende de volledige behandelingsperiode tevreden over de behandeling. Hij vond ze gemakkelijk te begrijpen en voelde geen pijn.
Productevaluatie
In het algemeen ervaarde de arts het medische hulpmiddel als zeer goed. Zowel de grootte als de vervormbaarheid van het verband werden specifiek vermeld.