In 2019 werd bij de Nederlandse ruimtelijk kunstenaar Maria Koijck borstkanker geconstateerd. Nadat ze een borstamputatie had ondergaan, onderging ze in 2021 een borstreconstructie. De originele film is gemaakt door Maria Koijck en haar dochter, filmmaker Eva Glasbeek, met als doel het bewustzijn rondom chirurgisch afval te vergroten. In het kunstwerk heeft Maria het werkelijke afval van haar volledige borstreconstructie ingreep verwerkt, inclusief de postoperatieve zorg. Vandaar het grote aantal handschoenen dat zichtbaar is in de film. Er is ook een ongebruikelijk groot aantal operatiejassen in het kunstwerk opgenomen. De reden hiervoor is dat de oorspronkelijke operatie werd uitgevoerd in een academisch ziekenhuis, waar studenten aanwezig waren.
Over het originele kunstwerk
hidden1hidden2
hidden1hidden2
De reconstructie
De reconstructie van het kunstwerk van Maria Koijck werd in 2023 uitgevoerd op de oorspronkelijke locatie in Groningen, Nederland, met een combinatie van chirurgisch afval en nieuwe items uit een op maat gemaakte, steriele Mölnlycke ProcedurePak tray. In wezen vervingen we alle afzonderlijke items (inclusief verpakking) die in de operatiekamer werden gebruikt door componenten van een ProcedurePak tray. Alle andere elementen van het kunstwerk, die niet direct werden beïnvloed door de ProcedurePak-oplossing, werden overgenomen in overeenstemming met het origineel van Maria Koijck.
Maria Koijck zelf maakte het kunstwerk na en achter de camera stond opnieuw haar dochter Eva. Net als in de originele film is de muziek gecomponeerd door de jonge componist Lucas Raimbault uit Montreal.
hidden1hidden2
Voor en na
De reconstructie van het kunstwerk van Maria Koijck werd voornamelijk gedaan voor illustratieve doeleinden en is als zodanig niet gebaseerd op wetenschappelijk bewijs. Daarom kunnen we niet beweren of rapporteren hoeveel afval er in dit specifieke geval zou zijn verminderd. Toch hebben we, om een relevante visuele weergave van het resultaat te geven, geprobeerd om onze reconstructie zo eerlijk en waarheidsgetrouw mogelijk te maken.
In onze reconstructie claimen we dat de ProcedurePak-oplossing chirurgisch verpakkingsafval met wel 90% kan reduceren. Het bewijs dat deze bewering ondersteunt, samen met andere voordelen van onze op maat gemaakte proceduretrays, is te vinden in dit rapport.
hidden1hidden2
Wat is er gebeurd met het afval van de reconstructie?
Al het gecontamineerde perioperatieve afval dat is verkregen en gebruikt, is op adequate wijze afgevoerd volgens de ziekenhuisrichtlijnen. Niet-gecontamineerde disposable instrumenten van de Mölnlycke procedure tray zijn verzameld voor opleidingsdoeleinden.