Sorptievermogen en duurzaamheid van gelvormende vezelverbanden
Het sorptievermogen en de duurzaamheid van gelvormende vezelverbanden zijn getest in een gesimuleerd sacraal decubitus systeem: een computergestuurd model van een exsuderende sacrale doorligwonde, die een actieve wondomgeving simuleert
Deze laboratoriumstudie had tot doel de prestaties van het verband in reële omstandigheden te simuleren, inclusief factoren zoals behandelingsprotocollen, positionering van de patiënt, tijd en exsudaateigenschappen, die de bestaande testmethoden mogelijk niet weerspiegelen.
Er werd een nieuwe testmethode en -systeem ontwikkeld voor experimenten die rekening hielden met deze omgevingsfactoren, om het sorptievermogen van Exufiber® en Exufiber® Ag+ en de duurzaamheid van Exufiber te testen.
Doelen
De prestaties van gelvormende vezelverbanden worden beïnvloed door het verbandontwerp, de patiënt en andere factoren, waaronder:
- De verbandtechnologie (materiaal en architectuur van vezels en superabsorberende elementen)
- De viscositeit van het exsudaat (opnamesnelheid, tijd voor verzadiging en retentievermogen)
- De lichaamspositie van een patiënt (stromingsweerstand als gevolg van zwaartekracht en lichaamsgewicht)
- Trekkrachten bij het verwijderen van het verband
Deze studie simuleert deze omstandigheden om te bepalen hoe gelvormende vezelverbanden presteren en meet daarbij:
- Het sorptievermogen: het vermogen van verbanden om overtollig exsudaat door capillaire werking van het wondbed af te voeren
- De duurzaamheid: het vermogen van het verband om de integriteit ervan in de wond te behouden gedurende een bepaalde periode en bij verwijdering
Deze eigenschappen zijn van doorslaggevend belang voor het voorkomen van maceratie en het optreden van ontstekingsreacties op lichaamsvreemde stoffen.
Methodologie
Computergestuurd model: Er werd een model van een lichaamsdeel met een exsuderend sacraal decubitus* ontwikkeld en gebruikt om Exufiber® en Exufiber® Ag+ te vergelijken met alternatieve marktleidende verbanden die CMC-vezels bevatten (zilver en niet-zilverhoudend).
Computergestuurd model
Model van een lichaamsdeel: Een realistische harde plastic replica van het bekken en zachtweefselsubstituten gemaakt van een twee-componenten siliconen rubber in de vorm van volwassen mannelijke billen. Een continue afscheiding van exsudaat in het sacrale wondbed met verschillende gecontroleerde, vooraf ingestelde stromingsvolumes en -snelheden werd gesimuleerd.
Model van het lichaamsdeel
Exsudaatvervangende vloeistoffen: exsudaatvervangende vloeistofformule waarmee de viscositeit, temperatuur en pH van de vloeistof kan worden geregeld om exsudaattypes te simuleren, bv. dun, waterig, dik, kleverig, enz.
Geteste producten: Exufiber of Exufiber Ag+ als primair verband en Mepilex® Border Sacrum als secundair verband. Ervaren zorgverleners begeleidden het knippen en aanbrengen van de gelvormende vezelverbanden en de alternatieve niet-Mölnlycke, CMC-vezelverbanden om de wondholte te vullen.
Testen
Het computergestuurd model werd gedurende verschillende tijdsintervallen in verschillende posities gebracht, terwijl het exsudaatsysteem werd geactiveerd om verschillende situaties en factoren te testen.
Retentie- en vloeistofverdelingstests
- Het sorptievermogen werd bepaald aan de hand van het gewicht van de verbanden na 5 tot 15 uur gesimuleerd gebruik.
Tests van de materiaalsterkte
- De duurzaamheid werd gemeten aan de hand van de treksterkte van de verbanden.
Resultaten
De studie toonde het volgende aan:
Het sorptievermogen
- Exufiber had een 3x hoger sorptievermogen (p<0.05), voor rugligging. Dat wil zeggen dat er meer vloeistof werd overgebracht naar het secundaire verband dan bij het niet-Mölnlycke controleverband.
- Exufiber Ag+ verbanden hielden 51% van het exsudaat vast en brachten de andere 49% over naar het secundaire verband, vergeleken met de controlegroep, die slechts 31% van het exsudaat naar het secundaire verband bracht.
Duurzaamheid
- Exufiber weerstond 5x meer trekkracht (p<0.05) alvorens te bezwijken dan de niet-Mölnlycke controleverbanden.
Treksterkte: Exufiber
Treksterkte: niet-Mölnlycke verbanden
Exufiber: 5 keer hogere treksterkte
Conclusie
Bij de studie werd gebruik gemaakt van een nieuwe laboratoriummethode en -systeem om verbanden bloot te stellen aan exsudaatnabootsende vloeistoffen onder chemische, mechanische, thermodynamische en gebruiksomstandigheden, die overeenkomen met de praktijk. De bevindingen waren:
- Een goed sorptievermogen van het primaire verband is van cruciaal belang voor het verwijderen van overtollig exsudaat uit het wondbed, vooral wanneer het verband tegen de zwaartekracht in werkt
- Verbandmiddelen met een laag sorptievermogen hebben een beperkt effectief retentievermogen bij gebruik in de praktijk
- Exufiber en Exufiber Ag+ verbanden vertonen een beter sorptievermogen door capillaire werking dan de controleverbanden
- Exufiber verbanden zijn bestand tegen aanzienlijk hogere mechanische krachten voordat ze bezwijken
* De indicatie 'decubitus' is voor CE-markten alleen goedgekeurd voor Exufiber en niet voor Exufiber Ag+.
Een frisse kijk op wondzorg
Ongestoorde wondgenezingOngestoorde wondgenezing draait om het idee dat het lichaam het grootste deel van het wondgenezingsproces zelf kan verrichten, na een goede voorbereiding van het wondbed
Producten en oplossingen
Gerelateerde producten'Referenties'